Pressrum

Följ Nets

Nästan 60 procent av kortbetalningar i Sverige nu kontaktlösa

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2020 08:52 CEST

Som en följd av coronaviruset och den höjda beloppsgränsen för att blippa utan pinkod är nu närmare 60 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa. Sverige är fortfarande sist i Norden, men närmar sig grannländernas nivåer.

Kontaktlösa kortbetalningar – blippa för att betala trådlöst utan fysisk kontakt med betalterminalen – har ökat markant i Sverige i år. I slutet av augusti så var andelen kontaktlösa betalningar 57 procent av alla kortbetalningar, en ökning från 42 procent i januari. Högst är andelen inom dagligvaruhandeln liksom restauranger och barer med 73 procent, följt av detaljhandeln med 69 procent och klädbutiker med 62 procent.

Sverige är dock fortfarande sist i Norden, men närmar sig grannländernas nivåer. I Danmark är numera drygt 80 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa, nästan 70 procent i Norge och drygt 60 procent i Finland. Sedan 2018 har dock andelen kontaktlösa betalningar i Sverige ökat dramatiskt, från knappt fyra procent av alla kortbetalningar till 57 procent idag.

− Coronaviruset och den lämpliga höjningen av beloppsgränsen tidigare i år har accelererat trenden för kontaktlösa betalningar. Detta är positivt för både handlare som får snabbare betalningsflöde i sina verksamheter, liksom för konsumenter som kan betala enklare och utan fysisk kontakt med betalterminalen, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Det nya direktivet från bankerna och kortnätverken Visa och Mastercard i april innebar att beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar utan pinkod höjdes från 200 till 400 kronor i Sverige, vilket ungefär motsvarar beloppen i grannländerna. Det har dock tagit en tid för alla mängder av betalterminaler runt om i landet att uppdateras praktiskt för detta, liksom för konsumenterna att vänja sig. Kontaktlösa betalningar med Apple Pay och Samsung Pay fungerar på alla terminaler med kontaktlös funktion och har ingen beloppsgräns eftersom köpet godkänns genom mobilen.

− Nästan 100 procent av våra egna korterminaler är nu uppdaterade för att ta emot kontaktlösa betalningar och enligt beloppsgränsen. Sakta men säkert uppdateras allt fler övriga handlares terminaler och vi kommer sannolikt nå 70 procent redan i år – en otrolig förändring inom betalningar som är bra på många sätt, fortsätter Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Fakta om kontaktlösa betalningar i Sverige:

  • 57 procent av alla kortbetalningar är nu kontaktlösa (t o m vecka 35), jämfört med 42 procent i början av året.
  • Andelen är störst inom dagligvaruhandeln med 72,7 procent, följt av detaljhandeln med 69,3 procent och klädbutiker med 61,8 procent.
  • 8 av 10 kontaktlösa betalningar skedde helt utan autentisering, dvs. pinkod etc.
  • Redan för ett år sedan använde en majoritet av svenskarna kontaktlösa betalningar (53 procent), enligt Nets Nordic Payment Report 2019.
  • Användningsfrekvensen har ökat markant: 2018 så använde svenskarna det främst sporadiskt och endast tre procent frekvent, jämfört med nästan en fjärdedel av svenskarna som använde betalmetoden frekvent 2019.
  • Användandet är störst bland yngre svenskar, men är genomgående för hela befolkningen.

För mer information:
Jan Lundequist, betalningsexpert Nets
jalun@nets.eu, 0709-55 04 38

Martin Ågren, presskontakt Sverige
magre@nets.eu, 0707-83 55 01

Om Nets
På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har 3 500 medarbetare i ett antal länder i Europa och inkluderar nu DIBS, tyska Concardis och polska Dotpay/eCard. Vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som man levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.

Har du frågor eller behöver hjälp?
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se