Gå direkt till innehåll
Kontaktlösa betalningar ökar mer i coronavirusets spår  – och beloppsgränsen höjs till 400 kr

Pressmeddelande -

Kontaktlösa betalningar ökar mer i coronavirusets spår – och beloppsgränsen höjs till 400 kr

Som en följd av coronaviruset har trenden för andelen kontaktlösa kortbetalningar – att blippa – stärkts ytterligare i Sverige. Samtidigt kommer beloppsgränsen för att blippa utan pinkod höjas från 200 till 400 kronor den 17 april.

Sverige är det land som använder minst kontanter i världen, vilket är fördelaktigt utifrån ett smittspridningsperspektiv. Vad gäller kontaktlösa betalningar, där man endast lägger betalkortet mot betalterminalen för att betala trådlöst, så har vi dock legat efter de övriga nordiska länderna. I Danmark är numera uppåt 80 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa, och cirka 60 procent i Finland och Norge. I Sverige har andelen kontaktlösa betalningar ökat särskilt mycket i år och är nu knappt 50 procent av alla kortbetalningar, vilket är nästan 15 procent mer jämfört med början av året. Detta motsvarar flera miljoner ytterligare betalningar genom tekniken.

− Även om kontaktlösa betalningar ökar generellt i Sverige så är trenden i år särskilt stark. Coronaviruset har definitivt varit en extra drivkraft för konsumenter att använda kontaktlösa betalningar, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Samtidigt har nya direktiv från bankerna och kortnätverken Visa och Mastercard meddelat att beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar utan pinkod höjs från 200 till 400 kronor i Sverige, vilket på ett ungefär motsvarar beloppen i grannländerna. Ändringen sker från den 17 april i år, men det kan ta några veckor för att ändras praktiskt i alla betalterminaler. Kontaktlösa betalningar med Apple Pay och Samsung Pay fungerar på alla terminaler med kontaktlös funktion och har ingen beloppsgräns eftersom köpet godkänns genom mobilen.

− Att beloppsgränsen nu fördubblas i Sverige kommer ytterligare att driva på användningen av kontaktlösa betalningar, och förhoppningsvis även bidra till att minska smittspridningen lite grann, fortsätter Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Efter särskilda insatser den senaste tiden så är nu 98 procent av Nets tiotusentals betalterminaler i Sverige aktiverade för att kunna ta emot kontaktlösa betalningar. Detta kan jämföras med omkring 35 procent för ett år sedan.

Fakta om kontaktlösa betalningar i Sverige:

  • I början av året var 42 procent av kortbetalningar kontaktlösa och 48 procent i början av april.
  • Nästan 75 procent av alla kontaktlösa betalningar skedde utan pinkod, en andel som kommer att öka i och med höjningen av beloppsgränsen.
  • En klar majoritet av svenskarna använder numera kontaktlösa betalningar (53 procent enligt Nets Nordic Payment Report för 2019).
  • Användningsfrekvensen har ökat markant de senaste två åren: 2018 så använde svenskarna det främst sporadiskt och endast tre procent frekvent, jämfört med nästan en fjärdedel av svenskarna som använde betalmetoden frekvent 2019. I år är användningen betydligt högre än ifjol.
  • Användandet är störst bland yngre svenskar, men är genomgående för hela befolkningen.
  • Andelen kontaktlösa betalningar spår Nets att fortsätta öka till omkring Danmarks nivå de kommande åren.

För mer information:
Jan Lundequist, betalningsexpert Nets
jalun@nets.eu, 0709-55 04 38

Martin Ågren, presskontakt Sverige
magre@nets.eu, 0707-83 55 01

Ämnen

Kategorier


Om Nets
På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har 3 500 medarbetare i ett antal länder i Europa och inkluderar nu DIBS, tyska Concardis och polska Dotpay/eCard. Vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som man levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss.

Presskontakt

Patrik Müller

Patrik Müller

Presskontakt E-handelsexpert, Nets +46 709 370 420 Följ Patrik på LinkedIn
Søren Winge

Søren Winge

Presskontakt Head of Press Relations, Nets Norden +45 29 48 26 46
Peter Glüsing Pedersen

Peter Glüsing Pedersen

Presskontakt Head of Media Relations, Nordics Norden +45 29 48 26 46

Välkommen till Nets!

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, stödjer handlare, företag och konsumenter inom betalningar. Genom att förenkla betalningar och tillhandahålla de mest innovativa och pålitliga lösningarna hjälper vi handlare, företag och finansiella institutioner att bättre betjäna sina kunder och skapa tillväxt. För mer information besök www.nets.eu eller www.nexigroup.com

Nets
Hammarbybacken 27
120 30 Stockholm
Sverige