Pressrum

Följ Nets

Nordisk E-handel trotsar den ekonomiska krisen

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2009 14:31 CEST

DIBS Payment Services, som är Nordens största leverantör av betalningslösningar för Internet, offentliggör idag sitt samlade e-handelsindex för e-handeln i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Rapporten visar bland annat att e-handeln inte påverkas nämnvärt av krisen och att både e-konsumenter och e-butiker har höga förväntningar på de kommande 12 månaderna.

13 miljoner! Så många aktiva e-konsumenter mellan 15 och 65 år är vi i Norden. Det betyder att omkring 93 % av alla personer mellan 15 och 65 år, som har tillgång till Internet, är aktiva e-konsumenter. Det är också den högsta siffran någonsin i Norden och troligen den högsta andelen i världen. De nordiska länderna är mycket långt framme när det gäller Internetanvändning och att handla online. 86 % av befolkningen har tillgång till, och använder Internet regelbundet.

Höga förväntningar på framtiden
Den samlade online försäljningen i Norden uppskattas till 16,5 miljarder Euro, och trots de allmänt dystra utsikterna för ekonomin har både e-konsumenterna och e-butikerna fortsatt höga förväntningar inför framtiden. Inte mindre än 40 % av de nordiska e-konsumenterna förväntar sig att ha en högre eller mycket högre konsumtion på nätet de kommande 12 månaderna. E-butikerna ser ännu mer optimistiskt på framtiden. Här förväntar sig 80 % att öka försäljningen på nätet de kommande 12 månaderna.

Enligt e-konsumenterna är lägre priser och billigare frakt incitament för att handla ännu mer online, men också bättre möjligheter att returnera köpta varor, flera säkra betalningsmetoder och ett bredare produktutbud finns med på önskelistan.

Överst på topp-10-listan av varor som e-konsumenterna förväntar sig att handla mer av på nätet inom de kommande 12 månaderna ligger kläder, hälso- och skönhetsprodukter, datorer och mjukvara. Även flygbiljetter och hemelektronik rankas högt på listan.

Den typiska e-konsumenten
E-konsumenter utgör idag 86 % av befolkningen mellan 15 och 65 år i Norden. E-konsumenter finns i alla samhällsskikt och i alla geografiska regioner i Norden, och det är inte överraskande att det finns stora skillnader i vad till exempel en 15-årig dansk man och en 65-årig finsk kvinna föredrar att handla online. En segmentering på bland annat ålder, nationalitet och kön, visar intressanta skillnader:

- Kläder och skor köps oftare online av 15-24-åringar i Norden än av de övriga åldersgrupperna. Detsamma gäller för produkter inom media och underhållning för 25-34-åringarna. Personer mellan 45-54 år köper i gengäld gärna resor på nätet.

- Män i Norden köper betydligt oftare produkter inom kategorierna elektronik och tjänster, medan kvinnorna oftare än männen handlar kläder, skor, media och underhållning samt resor.

Kvinnorna är i majoritet när det gäller online köp för mindre än 150 Euro, medan männen är i klar majoritet som e-handelns "heavy spenders", dvs. köp för mer än 1 300 Euro per halvår. Heavy spenders återfinns typiskt i åldersgruppen 45-54 år.

E-konsumenterna vill helst betala med kort
Det finns stora skillnader i vad som är den vanligaste betalningsformen för e-konsumenter i de olika nordiska länderna. Men totalt sett är det kort som föredras - inte mindre än 52 % av e-konsumenterna säger att de föredrar att använda kort. Därefter kommer betalning via Internetbanken och faktura.

E-konsumenterna väljer främst betalningsform efter av som är enklast, säkrast och billigast.

E-butikerna håller med om att kort är framtidens betalningsmedel online. Hela 92 % av e-butikerna säger att de föredrar att deras kunder använder kort.

Förbättrad säkerhet för e-handeln
Undersökningen visar också att förtroendet för säkerheten online ständigt ökar. Bland de butiker som har försäljning både på Internet och i fysisk butik, upplevs säkerheten vid e-handel som bättre än i den fysiska handeln. 28 % av e-butikerna har utsatts för bedrägeri eller stöld i deras fysiska butik, medan motsvarande siffra är 21 % online.

Också hos e-konsumenterna ökar förtroendet för att handla online. Endast 1 % av e-konsumenterna har upplevt missbruk av deras kort på nätet och i allmänhet har antalet Internetanvändare som inte e-handlar på grund av misstro mot säkerheten minskat.


Om DIBS e-handelsindex
Undersökningen genomfördes under fjärde kvartalet 2008 av analysinstitutet Zapera och omfattar intervjuer med 4 000 Internetanvändare i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt 872 e-butiker i Sverige, Norge och Danmark.


För mer information om undersökningen, kontakta:
VD Eric Wallin, tlf. 0703 29 77 74

DIBS Payment Services är Nordens ledande oberoende leverantör av funktionella, säkra och innovativa betaltjänster för handel via Internet. DIBS hanterar dagligen mer än 9 000 kunders transaktioner och har kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn. DIBS är listat på First North med HQ Bank som Certified Adviser.

Har du frågor eller behöver hjälp?
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se