Gå direkt till innehåll
Nya sätt att betala i mobilen slår igenom

Pressmeddelande -

Nya sätt att betala i mobilen slår igenom

Mobila betalsätt har kommit starkt på senare år. Flera har lanserats över världen, som exempelvis Swish i Sverige och MobilePay i Danmark. Nu ökar de nya betalsätten något på bekostnad av de traditionella betalsätten. Sex av tio svenskar har använt Swish och kännedomen om betalsättet bland svenskarna är nu närmast hundraprocentig.

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, mäter e-handelsmarknaden i Sverige varje år genom att intervjua svenskar. Den mobila e-handeln har kommit superstarkt på senare år och även nya betalsätt för mobilen. Över världen har ett stort antal nya mobila betallösningar tagit position i olika länder som till exempel Apple Pay i USA. I Sverige har Swish slagit igenom starkast. Gemensamt för dessa nya betallösningar är att de minskar friktionen och gör det enklare att betala eller överföra pengar.

Swish har gjort en fantastisk resa i Sverige. Sex av tio svenskar har använt Swish och kännedomen om betalsättet är nu närmast hundraprocentig. Kvinnor och de yngre i Sverige använder Swish mest men också de äldsta där nu över en tredjedel testat att swisha. Även PayPal ökar och uppnår nu en 92-procentig varumärkeskännedom och mer än hälften av svenskarna använt betalsättet. Payson och Wywallet följer därefter med en användning på 20 respektive tio procent, och ungefär en 50-procentig kännedom. MasterPass som lanserats relativt nyligen ökar 2 procentenheter. Det är inte längre bara yngre och medelålders som använder dessa nya betalsätt utan också en hel del äldre svenskar. För både PayPal och Swish ökar andelen äldre som provat betalsätten stort. Nu har fyra av tio bland de äldre det vill säga 65-74 år använt PayPal, och andelen i samma åldersgrupp som använt Swish ökade med 20 procentenheter jämfört med ifjol.

De nya betalsätten bygger förvisso i grunden på de traditionella, som tar nya skepnader i mobilen och förenklar betalningarna för konsumenten genom nya tekniska lösningar för identifiering så som fingeravtryck, enhets-ID och Mobilt Bank-ID. Det har förenklat identifieringen och därmed gjort det möjligt att genomföra betalningen smidigare för konsumenten.

– Även om våra traditionella betalsätt som kort med flera fortfarande dominerar så ser vi att det förändras. De nya betalsätten är på frammarsch och hur snabbt denna omvälvande utveckling kommer gå här i Sverige återstår att se, men det ser ut som betalmarknaden i Sverige kommer bli än mer fragmenterad, säger Daniel Larsson, vice vd på DIBS Payment Services.

Uppgifterna kommer från DIBS årliga rapport Svensk E-handel, en statistikfylld rapport som ger en detaljerad bild av e-handeln och dess utveckling. Rapporten som lanseras den 12 september är baserad på en undersökning av YouGov som genomfördes under det andra kvartalet 2016 och som bygger på intervjuer med drygt 2 000 internetanvändare i Sverige. Rapporten innehåller även data från DIBS egna databas baserat på transaktioner hos många tusentals anslutna webbutiker, samt kunskap från DIBS e-handelsexperter.

För mer information:
Daniel Larsson, vice vd DIBS
daniel.larsson@dibs.se, 0736-40 42 11

Ämnen

Kategorier


OM DIBS Payment Services
DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har det bredaste utbudet av enkla och säkra betalningslösningar på nätet i Norden. Företaget startade 1998 som pionjärer inom betalningar på nätet och var först med att nå 1,5 miljarder transaktioner. Idag har man fler än 15 000 nätbutiker i Norden som kunder med ett årligt försäljningsvärde på över 100 miljarder kronor. Varje år väljer tusentals nya nätbutiker DIBS lösning. DIBS drygt 100 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge arbetar för att göra det enkelt att ta betalt på nätet.

Presskontakt

Patrik Müller

Patrik Müller

Presskontakt E-handelsexpert, Nets +46 709 370 420 Följ Patrik på LinkedIn
Søren Winge

Søren Winge

Presskontakt Head of Press Relations, Nets Norden +45 29 48 26 46
Peter Glüsing Pedersen

Peter Glüsing Pedersen

Presskontakt Head of Media Relations, Nordics Norden +45 29 48 26 46

Välkommen till Nets!

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, stödjer handlare, företag och konsumenter inom betalningar. Genom att förenkla betalningar och tillhandahålla de mest innovativa och pålitliga lösningarna hjälper vi handlare, företag och finansiella institutioner att bättre betjäna sina kunder och skapa tillväxt. För mer information besök www.nets.eu eller www.nexigroup.com

Nets
Hammarbybacken 27
120 30 Stockholm
Sverige