Gå direkt till innehåll
Nytt lagkrav inom e-handel reglerar ordningen av betalsätten i kassan

Pressmeddelande -

Nytt lagkrav inom e-handel reglerar ordningen av betalsätten i kassan

Idag den 1 juli träder ett nytt krav i lagen om betaltjänster i kraft. Det nya kravet reglerar hur betalsätt ska presenteras för konsumenter när de handlar på nätet, med syftet att minska hushållens kreditköp genom att begränsa marknadsföringen av krediter.

Bakgrunden till det nya kravet är att regeringen uppmärksammat en ökad skuldsättning i de svenska hushållen när det gäller konsumtionskrediter. Från och med den första juli får köp på kredit − det vill säga kreditkort, faktura och delbetalning − endast presenteras som förstaval i webbutikens kassa om inget alternativ för debetbetalning erbjuds. Om det finns något betalsätt i kassan där pengarna dras direkt från kontot som exempelvis debetkort, direktbetalning från bank eller Swish, måste ett sådant betalsätt presenteras för konsumenterna som förstahandsval. Därefter kan andra kreditrelaterade betalsätt presenteras.

− Vi förstår vikten av att förhindra överskuldsättning hos svenska konsumenter. Att finansiera unga konsumenters livsstil genom att exempelvis erbjuda delbetalning av pizza är såklart inte bra. Olika betalsätt är bra för olika köptillfällen, och konsumenten ska inte styras till ett specifikt betalsätt som är bäst för betalleverantören, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Betallandskapet är dock mer komplicerat än vad lagstiftningen tar hänsyn till, vilket medför att implementationen för många svenska webbutiker kan komma att ta tid. Webbutikerna måste se till att betalsätten presenteras korrekt, via sin betalleverantör eller själva, beroende på vem som praktiskt styr ordningen för betalsätten i kassan. Det kan också finnas en risk att det blir negativt för svenska webbutikerna om de upplevs som krångligare att handla från än utländska aktörer.

– Det innebär en övergång för svenska webbutiker och betalleverantörer under en mycket kort implementeringsperiod. Inkluderingen av kreditkort i kravet är också olycklig eftersom det är svårt att hitta enkla lösningar som ger en tydlig konsumentupplevelse, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Nets betallösning Easy är ett enkelt sätt att säkerställa efterlevnad av det nya kravet. Den smarta checkouten ser till att betalsätten presenteras på bästa sätt för att optimera konvertering och möter samtidigt det lagstiftade kravet.

För mer information:
Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets
pmull@nets.eu, 0709-37 04 20

Jan Lundequist, betalningsexpert Nets
jalun@nets.eu, 0709-55 04 38

Ämnen

Kategorier


Om Nets
På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har 3 500 medarbetare i ett antal länder i Europa och inkluderar nu DIBS, tyska Concardis och polska Dotpay/eCard. Vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som man levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss.

Presskontakt

Patrik Müller

Patrik Müller

Presskontakt E-handelsexpert, Nets +46 709 370 420 Följ Patrik på LinkedIn
Søren Winge

Søren Winge

Presskontakt Head of Press Relations, Nets Norden +45 29 48 26 46
Peter Glüsing Pedersen

Peter Glüsing Pedersen

Presskontakt Head of Media Relations, Nordics Norden +45 29 48 26 46

Välkommen till Nets!

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, stödjer handlare, företag och konsumenter inom betalningar. Genom att förenkla betalningar och tillhandahålla de mest innovativa och pålitliga lösningarna hjälper vi handlare, företag och finansiella institutioner att bättre betjäna sina kunder och skapa tillväxt. För mer information besök www.nets.eu eller www.nexigroup.com

Nets
Hammarbybacken 27
120 30 Stockholm
Sverige