Pressrum

Följ Nets

Sommarens populäraste webbutiker

Pressmeddelande   •   Jul 17, 2018 09:27 CEST

Svenskarna handlar som aldrig förr på nätet, och bland sommarens mest populära webbutiker dominerar marknadsplatserna. Listan som toppas av svenska CDON består också främst av svenska webbutiker, men tre utländska finns även med på tio i topp-listan.

– Även om svenska webbutiker dominerar listan så är det utländska inslaget markant och visar hur globaliserade våra inköpsmönster har blivit med e-handeln. I våra undersökningar framkommer att fyra av tio svenskar har e-handlat från utlandet, vilket är en utveckling som bara kommer accelera − inte minst om nu Amazon kommer till Sverige, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Netsägda betalningsföretaget DIBS.

Bland sommarens mest populära webbutiker så dominerar marknadsplatserna − sajter där man kan köpa en mängd typer av produkter från olika säljare. Detta är dels en genomgripande trend som etablerat sig starkt i Norden, samt att många svenskar passar på att göra inköpen till semestern på en och samma plats. Svenska CDON toppar listan, där man kan handla diverse produkter från mer än 1 500 olika säljare.

Under sommaren fyller svenskarna också på sina apoteksförråd inför semesterresorna. Svenska Apotea är tvåa på listan, och flera andra apotek finns också med på topp-tjugo-listan. På nätet är konkurrensen stenhård bland apoteken och de flesta apotek har lägre priser på nätet än i sina butiker.

Fjärdeplatsen innehas av den amerikanska marknadsplatsen Wish, som hamnade i fokus tidigare i år när svenskarna handlade så mycket att paketen samlades på hög på Arlanda. Sedermera träffade Postnord och Wish en överenskommelse om att ta bort avgiften på 75 kr och istället låta konsumenten betala momsen i kassan hos Wish. Det kan förklara att Wish kniper fjärdeplatsen.

Även om trean Zalando kommer före H&M på listan, så är H&Ms femteplats en fjäder i hatten med tanke på kritiken som man fått för sin e-handel. Och inte så konstigt egentligen, med tanke på att omkring vart femte köp på H&M i Sverige nu kommer från e-handeln.

Under sommaren läser vi mycket böcker i hängmattan så det är ingen överraskning att Adlibris kommer på en sjätteplats. De säljer dessutom sina böcker på marknadsplatsen CDON, och skulle den försäljningen räknas till Adlibris istället för CDONs skulle de komma ännu högre på listan. Även Bokus finns med på topplistan vilket säkert glädjer Bokhandelsgruppen som äger både Adlibris och Bokus.

Den amerikanska marknadsplatsen Ebay kommer på nionde plats. Ebay var en av de första aktörerna som etablerade sig inom e-handeln och är numera starka över hela världen. Omtalade Amazon ligger först på tolfte plats, men som kommer förändras när − som det spekuleras om − Amazon kommer till Sverige.

Elgiganten som också återfinns sist på topplistan följs av flera andra elektronikkedjor så som Webbhallen och Netonnet med flera. Svenskarna gillar sin elektronik.

Topp-tio

  1. CDON
  2. Apotea
  3. Zalando
  4. Wish
  5. H&M
  6. Adlibris
  7. Fyndiq
  8. Bokus
  9. Ebay
  10. Elgiganten

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av DIBS andra veckan i juli. Sammanlagt har 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor över 18 år i Sverige. Frågeställningen var "I vilken svensk eller utländsk webbutik gjorde du ditt senaste köp?"

För mer information:
Patrik Müller, E-handelsexpert på Netsägda DIBS
patrik.muller@dibs.se, 0709-37 04 20

Om DIBS Payment Services
DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har det bredaste utbudet av enkla och säkra betalningslösningar på nätet i Norden. Företaget startade 1998 som pionjärer inom betalningar på nätet och var först med att nå 2 miljarder transaktioner. Idag har man fler än 15 000 nätbutiker i Norden som kunder med ett årligt försäljningsvärde på över 150 miljarder kronor. Varje år väljer tusentals nya nätbutiker DIBS lösning. DIBS drygt 100 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge arbetar för att göra det enkelt att ta betalt på nätet.

Har du frågor eller behöver hjälp?
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se