Pressrum

Följ Nets

Svenska webbutiker väl förberedda för ny EU-regel om ökad säkerhet − men vissa kan ändå drabbas hårt

Pressmeddelande   •   Nov 05, 2020 08:58 CET

Att genomföra ett verifieringssteg för att slutföra kortbetalningen på nätet är ingen nyhet för svenskarna. Svenska webbutiker är således redan väl förberedda för EU:s nya betaltjänstedirektiv som snart börjar gälla. Men de webbutiker som inte anpassat sig till den nya regeln kan komma att drabbas hårt då betalningen nekas från bankerna.

EU:s betaltjänstedirektiv 2 (PSD2) syftar till att förbättra konsumenternas rättigheter och minska bedrägerier på nätet i Europa. Senast 1 januari 2021 måste konsumenterna verifiera betalningen för att köpet ska gå igenom men redan under de kommande månaderna kommer flera kortutgivare införa kravet. De flesta kortutgivarna i Sverige kommer låta sina kortkunder använda mobilt bankID för att godkänna köpet. I praktiken genomförs verifieringen med hjälp av säkerhetstekniken 3D Secure för Visa- och Mastercardbetalningar. Övriga kortvarumärken har liknande lösningar, exempelvis använder American Express en lösning som kallas SafeKey.

− Sverige ligger sannolikt bäst till i Europa eftersom de allra flesta svenska webbutiker redan använder 3D Secure. Men om man inte är medveten om den nya EU-regeln och tillhör minoriteten webbutiker som inte använder 3D Secure eller motsvarande så kan det bli stora konsekvenser i form av utebliven försäljning på grund av nekade korttransaktioner, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Det är Europeiska bankmyndigheten (EBA) som verkställer det nya kravet på att konsumenten ska verifiera sig. Kortutgivare över hela Europa kommer gradvis att implementera de nya kraven och webbutiker riskerar således att få sina betalningar avvisade om de inte uppfyller kraven. Ansvaret ligger hos webbutikerna.

− Förändringen är bra eftersom det kommer att minska bedrägerier på nätet. Dessutom finns det möjligheter för undantag från kravet på att verifiera sig. Vid till exempel lägre belopp eller när det är låg risk kan konsumenten slippa verifiering och det är positivt för webbutikerna, fortsätter Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Uppskattningar från marknadskonsulter antyder att så många som 20 till 30 procent av alla betalningar på nätet i EU kan komma att påverkas. Andelen skiljer sig markant mellan de olika medlemsstaterna, och förväntas också att minska gradvis. I Sverige kommer den generella påverkan att bli låg, men vissa enskilda webbutiker kan komma att drabbas.

Det finns möjlighet att få undantag från kravet på kundverifiering. Exempelvis betalningar under 300 kronor, betalningar med låg risk, samt prenumerationsbetalningar där konsumenten och säljaren har ett månadsavtal.

För mer information:
Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets
pmull@nets.eu, 0709-37 04 20

Om Nets
På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har över 4 000 medarbetare i ett antal länder i Europa och inkluderar nu DIBS, tyska Concardis och polska Dotpay/eCard. Vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som vi levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss.

Har du frågor eller behöver hjälp?
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se