Gå direkt till innehåll
Svenskarna och välgörenhet på nätet − allt fler ger och nu för nästan 3 miljarder kronor om året

Pressmeddelande -

Svenskarna och välgörenhet på nätet − allt fler ger och nu för nästan 3 miljarder kronor om året

Allt fler svenskar skänker pengar till välgörenhet via nätet, nu för 2,8 miljarder kronor om året. För Alzheimerfonden som bidrar allra mest till forskningen kring demenssjukdomar har den digitala kanalen exploderat sedan man startade.

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, mäter e-handelsmarknaden i
Sverige varje år genom att intervjua svenskar. Allt fler svenskar skänker pengar till välgörenhet via nätet, nu för 2,8 miljarder kronor om året. Svenskarna ger även mest i hela Norden, och kvinnor och äldre är dem som ger i högst utsträckning.

– På nätet är konkurrensen stenhård och det gäller även välgörenhetsorganisationerna där det finns ett stort antal globala och lokala spelare. Det är väldigt viktigt att vara digitalt driven och finnas i alla kanaler där givarna finns. Det finns många organisationer som bara ställt in skorna på den digitala fotbollsplanen. Mitt råd är att prioritera kanalerna på nätet där dagens och framtidens givare finns säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS.

Kanske är den traditionella insamlingbössan på stan snart ett minne blott när allt färre har kontanter i fickan, men väl Swish på mobilen. Drygt en femtedel (22 %) av svenskarna har skänkt pengar på nätet de senaste tre månaderna, vilket är en ökning med fyra procentenheter mot förra året. Kvinnor ger i betydligt högre utsträckning än män, 27 procent mot 18 procent av männen. De allra äldsta dvs. 66-74 år ger i högst utsträckning, 29 procent, och minst ger dem i åldern 35-44 år med 18 procent. Intressant nog är det nästan ingen skillnad mellan olika inkomstgrupper: 24 procent av dem som tjänar mest har skänkt pengar och 23 procent av dem som tjänar minst.

Alzheimerfonden är den insamlingsorganisation i Sverige som bidrar allra mest till forskningen kring demenssjukdomar. Man samlar in och delar ut medel till forskning kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar − folksjukdomar som är helt obotliga där det vare sig finns botemedel eller bromsmediciner. Demenssjukdomarna kostar vårt samhälle 63 miljarder kronor per år och om 20 år kommer den kostnaden att vara uppe i hisnande 150 miljarder kronor.

– Den digitala kanalen har exploderat för oss sedan vi startade den. Vår kommunikation når och berör många på framförallt sociala medier, och då är det viktigt att kunna donera pengar till oss direkt i den digitala kanalen. Det måste vara enkelt för givarna med betallösningen, säger Liselotte Jansson, Generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Vill man hjälpa Alzheimerfonden så kan man bidra via swish 123 90 111 98.

För mer information:
Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS
patrik.muller@dibs.se, 0709-37 04 20

Ämnen

Kategorier


Om DIBS Payment Services
DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har det bredaste utbudet av enkla och säkra betalningslösningar på nätet i Norden. Företaget startade 1998 som pionjärer inom betalningar på nätet och var först med att nå 2 miljarder transaktioner. Idag har man fler än 15 000 nätbutiker i Norden som kunder med ett årligt försäljningsvärde på över 150 miljarder kronor. Varje år väljer tusentals nya nätbutiker DIBS lösning. DIBS drygt 100 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge arbetar för att göra det enkelt att ta betalt på nätet.

Presskontakt

Patrik Müller

Patrik Müller

Presskontakt E-handelsexpert, Nets +46 709 370 420 Följ Patrik på LinkedIn
Søren Winge

Søren Winge

Presskontakt Head of Press Relations, Nets Norden +45 29 48 26 46
Peter Glüsing Pedersen

Peter Glüsing Pedersen

Presskontakt Head of Media Relations, Nordics Norden +45 29 48 26 46

Välkommen till Nets!

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, stödjer handlare, företag och konsumenter inom betalningar. Genom att förenkla betalningar och tillhandahålla de mest innovativa och pålitliga lösningarna hjälper vi handlare, företag och finansiella institutioner att bättre betjäna sina kunder och skapa tillväxt. För mer information besök www.nets.eu eller www.nexigroup.com

Nets
Hammarbybacken 27
120 30 Stockholm
Sverige