Gå direkt till innehåll
Utländsk e-handel minskar − vinst för svenska webbutiker

Pressmeddelande -

Utländsk e-handel minskar − vinst för svenska webbutiker

– Konkurrenstrycket från utlandet för den svenska e-handeln minskar för första gången på flera år och det är glädjande för svenska webbutiker som står under ett hårt tryck från utlandet. Dippen, som sannolikt är kortvarig, är ett bra tillfälle för svenska webbutiker att själva satsa på försäljning mot utlandet för att öka konkurrenskraften. De kommande åren kan vi räkna med en ökad närvaro i Sverige av internationella aktörer som till exempel Amazon, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS, som snart integreras helt i Nets.

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och som snart integreras helt i Nets, mäter e-handelsmarknaden i Sverige varje år genom att intervjua svenskar. De svenska konsumenterna handlar i år för hela 310 miljarder kronor och det har gynnat många svenska e-handelsaktörer – men även utländska webbutiker. E-handeln är särskilt konkurrensutsatt eftersom det är lätt att jämföra priser och att handla från hela världen.

DIBS undersökning visar på ett trendbrott − för första gången på flera år noteras en minskning vad gäller de svenska konsumenternas handel i utländska webbutiker. 38 procent av svenskarna handlar nu i utländska webbutiker, en minskning med två procentenheter jämfört med ifjol. Jämfört med 2018 uppger tio procentenheter fler svenskar att de inte handlar från utländska webbutiker eftersom det totala priset är för högt. En ökande andel uppger även osäkerhet kring totalbelopp, leveransvillkor och leveranstid som anledningar.

Nedgång för Kina och USA – uppgång för Storbritannien
Framförallt gör de kinesiska webbutikerna en rejäl djupdykning, och amerikanska webbutiker minskar likaså. Andelen svenska konsumenter som handlat från Kina minskar kraftigt, från 39 till 26 procent. Anledningen är främst att momsen nu tas ut från första kronan på paket från länder utanför EU och att PostNord nu tar ut en hanteringsavgift för detta. Andelen svenskar som handlat från USA minskar från 32 till 26 procent. Anledningen är sannolikt den svaga svenska kronan gentemot dollarn.

Storbritannien, där störst andel svenskar handlat från, ökar däremot från 32 till 36 procent. Tyskland – som minskar något – är det land som näst störst andel svenskar handlar från, följt av Kina och USA.

Vidare så handlar de nordiska grannländerna långt mer från svenska webbutiker än omvänt. Anledningarna är de svenska produkternas urval och kvalitet liksom gynnsammare priser och valutakurser.

Varför man handlar eller inte handlar i utländska webbutiker
När svenska konsumenter handlar från utländska webbutiker är det främst för att spara pengar. Men inte lika mycket som tidigare. Att varan inte finns att köpa i Sverige ökar däremot.

De största anledningarna till att man inte handlar i utländska webbutiker är främst tullavgifter och moms. Andra stora anledningar är att det är svårt med retur av produkter, osäkerhet på butiksvillkoren som exempelvis retur och leverans liksom att man vill stödja butikerna i sitt eget land.

– Det finns det en tröskeleffekt hos konsumenterna. När väl har börjat handla från utlandet och ser hur bra det fungerar, exempelvis ibland snabbare leverans än från svenska aktörer, så handlar man gärna mer och fler gånger. Genom att ge kunderna en överlägsen upplevelse vid köpet kan svenska webbutikerna behålla fler köp inom landets gränser, fortsätter Patrik Müller.

Uppgifterna kommer från DIBS årliga rapport Svensk E-handel 2019, en statistikfylld rapport som ger en detaljerad bild av hur svenskarna handlar på nätet. Rapporten som lanseras i sin helhet i mitten av september är baserad på en undersökning av YouGov som genomfördes under det andra kvartalet 2019 och som bygger på intervjuer med drygt 2 000 internetanvändare i Sverige.

För mer information:
Patrik Müller, e-handelsexpert på Netsägda DIBS
patrik.muller@dibs.se, 0709-37 04 20

Ämnen

Kategorier


Om DIBS Payment Services
DIBS, som snart blir Nets, är ledande inom betalningar på nätet och har det bredaste utbudet av enkla och säkra betalningslösningar på nätet i Norden. Företaget startade 1998 som pionjärer inom nätbetalningar och var först med att nå 3 miljarder transaktioner. Idag har man fler än 15 000 nätbutiker i Norden som kunder med ett årligt försäljningsvärde på över 150 miljarder kronor. Varje år väljer tusentals nya nätbutiker DIBS lösning. DIBS drygt 100 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge arbetar för att göra det enkelt att ta betalt på nätet.

Om Nets
På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen som har 3 500 medarbetare och nu inkluderar tyska Concardis och polska Dotpay/eCard hjälper hundratals finansinstitut och hundratusentals företag och handlare i Europa att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som man levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss.

Presskontakt

Patrik Müller

Patrik Müller

Presskontakt E-handelsexpert, Nets +46 709 370 420 Följ Patrik på LinkedIn
Søren Winge

Søren Winge

Presskontakt Head of Press Relations, Nets Norden +45 29 48 26 46
Peter Glüsing Pedersen

Peter Glüsing Pedersen

Presskontakt Head of Media Relations, Nordics Norden +45 29 48 26 46

Välkommen till Nets!

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, stödjer handlare, företag och konsumenter inom betalningar. Genom att förenkla betalningar och tillhandahålla de mest innovativa och pålitliga lösningarna hjälper vi handlare, företag och finansiella institutioner att bättre betjäna sina kunder och skapa tillväxt. För mer information besök www.nets.eu eller www.nexigroup.com

Nets
Hammarbybacken 27
120 30 Stockholm
Sverige